Rahoitusta pääkaupunkiseutua koskevaan vaikuttavuustutkimukseen. 

Kaupunkivaikutus-hankkeen tavoitteena on tukea pääkaupunkiseudun kehittämistä strategisesti merkittävissä teemoissa, tuottaa kaupunkien päätöksenteossa hyödynnettävää tutkimustietoa sekä tutkimuspohjaista arviointia sekä hyödyntää mahdollisuuksien mukaan kaupunkien itse toiminnassaan tuottamia aineistoja ja kehittää tutkimusyhteistyön rakenteita.  

Tätä tavoitetta edistetään vuosittain rahoitettavilla, pääkaupunkiseutuun kohdistuvilla, tutkimushankkeet. Kaupunkivaikutus-rahoitusta voidaan myöntää enintään kahden vuoden pituisille Aalto-yliopistossa tai Helsingin yliopistossa toteutettaville tutkimushankkeille.  

Rahoitusta jaetaan vuosittain yhteensä noin 400 000 euroa ja sen käytöstä päättää kaupunkien ja yliopistojen johdosta sekä kaupunkitutkimuksen ammattilaisista koostuva tiedeyhteistyön valmisteluryhmä. Tieteenaloja ei ole rajattu, mutta Kaupunkivaikutus-rahoituksen painotuksena on empiirinen politiikka-arviointi, kausaalitutkimus sekä satunnaiskokeina tehdyt tutkimukset. 

Tutustu rahoittamiimme hankkeisiin

Rahoituksen edellytykset.

  • Tutkimuksen tulee koskea pääkaupunkiseudun kaupunkeja, mieluummin useampaa, kuin yhtä niistä.
  • Rahoitettavalta hankkeelta edellytetään 20 % omarahoitusosuutta.  
  • Rahoitusta saavan hankkeen tulee järjestää itse vuorovaikutusta kaupunkien kanssa (Tiedeyhteistyön työntekijät auttavat etsimään yhteyshenkilöitä kaupunkien puolelta). 
  • Ainakin osa vuorovaikutuksesta tulee järjestää suomenkielisenä.  
  • Hankkeiden tulee tuottaa kaupunkien tarpeisiin noin 10–15 sivuinen suomenkielinen tutkimusraportti. Muu julkaiseminen voi tapahtua yliopistojen omien tavoitteiden ja akateemisten julkaisutoiminnan mukaisesti.  

Tulevat haut.

Tutkimushankehaku järjestetään vuosittain syksyisin.  Seuraava hakukierros aukeaa elokuussa 2025, myöhemmin tarkentuvana päivänä. Haettavana on rahoitus vuosille 2026–2028.

Haun vaiheet.

ELOKUU

  1. Hakukuulutus haettavine teemoineen julkaistaan. Haku tutkimusideoille aukeaa. 
  2. Järjestetään kaksi hakuinfoa tutkijoille.

SYYSKUU

  1. Täytetty tutkimusidea-lomake (pituus max. 2 sivua) sekä budjettiliite toimitetaan tiedeyhteistyön pääsihteerille hakuajan loppuun mennessä.

LOKAKUU

  1. Päätös jatkoon kutsuttavista hankkeista tehdään kaupunkien ja yliopistojen edustajista koostuvassa tiedeyhteistyön valmisteluryhmän kokouksessa.  

MARRASKUU

  1. Jatkoon päässeet hankkeet esittelevät tutkimusaiheitaan esittelytilaisuudessa valmisteluryhmälle.  

JOULUKUU

  1. Valmisteluryhmä tekee esityksen rahoitusta saavista hankkeista ja rahoituksen määrästä. Viimeiseen vaiheeseen pääseviltä hankkeilta pyydetään tarkennettu tutkimussuunnitelma ja hankebudjetti.  

TAMMIKUU

  1. Rahoitusta saamassa olevat hankkeet palauttavat 5–10 sivun tutkimussuunnitelman tarkennettuine hankebudjetteineen ja aikatauluineen.  
  2. Kaupunkien ja yliopistojen johto päättää rahoitettavat hankkeet sekä budjetit laajennetun valmisteluryhmän päätöskokouksessa.  

MAALISKUU

  1. Uudet tutkimushankkeet aloittavat työnsä ja hankkeille perustetaan seurantaryhmät.

Kysymyksiä ja vastauksia rahoituksesta

Kuka voi hakea rahoitusta?  

Rahoitusta voi hakea Aalto-yliopiston ja/tai Helsingin yliopiston tutkijat ja tutkimusryhmät. Tutkimusryhmä voi koostua joko yhden tai molempien yliopistojen tutkijoista. Tieteenaloja ei ole rajattu.   

Kuinka monta hanketta rahoitetaan vuosittain ja kuinka paljon rahaa on jaettavissa?  

Rahoitusta on jaettavana vuosittain yhteensä noin 400 000 euroa ja summalla voidaan rahoittaa tyypillisesti 2–4 hanketta. 

Tarkista tästä aiemmin rahoitetut hankkeet.

Kuinka pitkäksi ajaksi rahoitusta voi saada?  

Hanke voi saada rahoitusvarauksen enintään kahdelle vuodelle (24kk).  

 Mitä vaatimuksia rahoituksella on?  
  1. Tutkimuksen tulee koskea pääkaupunkiseudun kaupunkeja, mieluummin useampaa, kuin yhtä niistä.
  2. Rahoitettavalta hankkeelta edellytetään 20 % omarahoitusosuutta. 
  3. Rahoitusta saavan hankkeen tulee järjestää itse vuorovaikutusta kaupunkien kanssa sekä tuottaa viestinnällistä sisältöä hankkeen verkkosivuille (esim. blogikirjotukset). Ainakin osa vuorovaikutuksesta tulee järjestää suomenkielisenä. Tiedeyhteistyön työntekijät auttavat etsimään yhteyshenkilöitä kaupunkien puolelta. 
  4. Rahoitusta saavan hankkeen tulee tuottaa kaupunkien tarpeisiin noin 10–15 sivuinen suomenkielinen tutkimusraportti ja varautua tulosten esittelemiseen sekä seurantaryhmälle, että kaupunkien muille tarpeellisiksi katsotuille tahoille. Muu julkaiseminen voi tapahtua yliopistojen omien tavoitteiden ja akateemisten julkaisutoiminnan mukaisesti. 

 Painotetaanko rahoitushaussa jotain tiettyä tieteenalaa tai teemaa?  

Tieteenaloja ei ole hankerahoituksessa rajattu. Teemat päivittyvät jokaisella hakukierroksella.

Kaupunkivaikutus-hankkeessa rahoitetaan kaupunkien toiminnan vaikutuksia arvioivia tai kaupunkien ydintoimintaan vahvasti liittyviä tutkimuksia. Rahoitettavissa hankkeissa painotetaan tulosten hyödyntämispotentiaalia päätöksenteossa. Voit tutustua tästä rahoitettuihin hankkeisiin.   

Hankerahoituksella tuetaan erityisesti hankkeita, jotka pystyvät hyödyntämään kaupunkidataa uudella tavalla. Tämän lisäksi tutkimusrahoituksella voidaan rahoittaa lyhyitä, ylipistotutkijoiden tekemiä muutaman kuukauden pituisia tutkimusraportteja, mikäli niille on tarvetta sekä niille löytyy tekijä. Tutkimus voi olla kokonaan uusi hanke tai rahoitusta voi saada jo meneillään olevan hankekokonaisuuden lisäosaan.  

Ovatko teemat samoja joka hakukierroksella?  

Eivät ole. Teemalistaus päivittyy kaupunkien eri toimialojen tarpeiden mukaisesti jokaiselle hakukierrokselle.   

Kaupungit haluavat tukea rahoituksella erityisesti uudenlaisia ja kokeilevia tutkimusasetelmia. Erityisenä toiveena on kaupunkien omassa toiminnassa tuottamien erilaisten numeeristen aineistojen hyödyntäminen tutkimuksessa.   

Painotetaanko rahoitushaussa jotain metodologiaa?   

Rahoitettavien hankkeiden metodologisena painotuksena tulee olla kvantitatiivinen empiirinen arviointitutkimus, kausaalitutkimus, satunnaistetussa koeasetelmassa tehdyt tutkimukset tai tulevien politiikka- ja toimintavaihtoehtojen vaikutusten mallintaminen ja simulointi. Rahoitusta ei lähtökohtaisesti myönnetä pääasiassa laadullisia menetelmiä käyttävälle tutkimukselle, mutta laadullinen tutkimus voi olla täydentävä osa tutkimusta. Tutkimushankkeita kannustetaan yhteistyöhön yli tieteen- ja yliopistorajojen.    

Mihin rahoitusta voidaan käyttää?  

Rahoitusta voidaan myöntää suoraan hankkeeseen kohdentuviin palkkakuluihin, aineiston hankintaan ja muihin tutkimuksen tekemisen kustannuksiin, ostopalveluun, joka liittyy suoraan tutkimuksen tekemiseen tai julkaisemiseen, sekä hankkeen tilaisuuksien järjestämiseen. Hallinnollinen yleiskustannusosa voi olla enintään 20 %.   

Rahoitusta ei myönnetä ostopalveluna toteutettaviin kolmannen osapuolen tutkijan palkkamenoihin tai yliopistojen pitkäaikaiseen käyttöön jääviin laitehankintoihin.  

Miten haku aloitetaan?

Tutkimusrahoituksen haku aloitetaan täyttämällä alustava, maksimissaan kahden sivun pituinen tutkimusidea-lomake, jossa esitellään hyvin lyhyesti keskeisimmät ideat tutkimuksen tavoitteista ja toteuttamisesta. Lisäksi ensimmäisessä vaiheessa edellytetään alustava hankkeen talousarvio.

Varsinainen pidempi tutkimussuunnitelma ja tarkempi budjetti pyydetään myöhemmässä vaiheessa niiltä hankkeilta, joille ollaan esittämässä rahoitusta. 

 Parhaat tutkimushankeideat kutsutaan esittelemään ideansa valmisteluryhmälle.

Milloin rahoituspäätös tehdään?  

Varsinainen hallinnollinen määrärahapäätös hankkeelle tehdään alkuvuodesta 2026. Katso tarkempi aikataulu ylhäältä.  

Kuka päättää rahoitusta saavat hankkeet?  

Tiedeyhteistyön kokonaisuutta ohjaa ja seuraa valmisteluryhmä, johon kuuluu jokaisesta kumppaniorganisaatiosta jäsen ja varajäsen. Valmisteluryhmä kokoontuu 4–6 kertaa vuodessa sekä lisäksi 2 kertaa vuodessa laajemmalla kokoonpanolla päätöskokoukseen. Tällöin kokouksiin osallistuvat myös kaupunkien johtajat sekä yliopistojen rehtorit/vararehtorit tai heidän varahenkilönsä. Näissä kokouksissa kaupunkien johtajat ja yliopistojen rehtorit/vararehtorit päättävät strategisen tason linjauksista, tutkimusteemoista sekä rahoitettavista hankkeista.  

Kuinka sujuva tiedeyhteistyö kaupunkien ja hankkeiden välillä varmistetaan?  

Tiedeyhteistyön työntekijät kokoavat vähintään vuoden kestäville hankkeille omat aihekohtaiset seurantaryhmät pyytämällä kaupunkeja nimeämään niihin kaksi toimialojen edustajaa per organisaatio. Kaupunkien toimialojen tulee sitoutua yhteistyöhön tutkimuksessa tarvittavien aineistojen käytössä sekä siihen, että henkilöstön työaikaa käytetään tiedeyhteistyöhön riittävällä tavalla.

Rahoitettavat hankkeet vastaavat itse vuorovaikutuksen järjestämisestä seurantaryhmän sekä muun kaupungin henkilöstön kanssa, mutta saavat siihen tarvittaessa tukea hankkeen työntekijöiltä.   

Hankkeesta viestitään laajasti kaupunkien sisällä ja tuloksia esitellään esimerkiksi erilaisissa tilaisuuksissa. 

Kuinka tutkimuksesta raportoidaan rahoittajille?  

Rahoituskauden lopuksi hankkeen tulee tuottaa kaupunkien tarpeisiin 10–15 sivun mittainen suomenkielinen tutkimusraportti, joka sisältää mahdollisia tutkimuspohjaisia suosituksia kaupungeille.  Hankkeen loppuraporttia esitellään tarpeellisiksi katsotuille tahoille.